Lenka Vlašáková

25.08.2012 11:20

Symbolika Tarotu
 Když jsem se zamýšlela na samém začátku své cesty tarotem nad symbolikou, byla to cesta plná dobrodružství. První balíček, byl Tarot Magického měsíce, který mi v tomto bádání moc pomohl. Ráda bych tím pomohla kartářkám, které začínají ale také rozšířit rozhled ostatním kartářkám a kartářům.
Symbolika je pro mě jako „pohled do lesa“. Zkuste se někdy zastavit na cestě, než vstupujete do lesa. Nejdříve se podívejme na začátek lesa, vidíme první stromy a střed lesa je viditelný, ale mlhavý a daleko v lese prostě nic nevidíme, jen víme, že tam stromy jsou. Pak se zahledíme do středu lesa, v popředí vidíme stromy rozmazaně, střed je zaostřen a v dálce jsou mlhavé stromy, a pokud se díváme do dálky do lesa, vidíme jen dálku a popředí a střed je rozmazaný, a tak je to přesně když se díváte na karty, ať jsou tarotové nebo jakékoliv jiné. Mají své popředí, střed a své pozadí. Proto je třeba se dívat do všech vrstev na kartách, každý symbol je jedinečný a dohromady vytvářejí obraz.

 

Podívejme se na kartu Eso holí. Tato karta má v popředí mlhu, to už je jeden ze symbolů, které dominují a jsou právě nyní na povrchu, to je důležité si uvědomit karty, jsou jako vrstvy cibule. Když tedy odkrojíme první vrstvu, získáme mlhu. Co můžeme říci o té mlze? Sedí spíše u země, to je také symbol doplňující mlhu a udává tempo a směr.   Pomalu se usazuje a my vidíme a vnímáme střed karty, to je další symbol. Můžeme tedy říci, že vrstvy na sebe navazují jako příběh. Takže pokud překonáme mlhu a zaměříme se na střed můžeme pokračovat v bádání dál.                                                                     
                                                                                                                                                              Pojďme, ale dál, do středu karty, tady je obraz bohatý na symboliku- sedící žena (zaměřme se i na to jak sedí, na jaké straně sedí, kde má ruce, jak má nohy, kam se dívá, jak se dívá atd.), rostliny kolem balvanu, balvan samotný, hůl, havran, popínavá rostlina na holi, světlo z hole atd. Střed je bohatý, a tudíž je hlavním tématem. Nebudu tu popisovat symboly, to si třeba nechám na jiný článek, zde je důležitý náhled do toho jak karty vidí i jiní lidé. Pozadí karty ukazuje, co nás čeká v budoucnu, pokud si povedeme dobře a svou energii (hole) rozpálíme a půjdeme si za svým cílem. Hrad či zámek je symbolem podpory, že se nám bude dařit, že dosáhneme všeho co je na této kartě. Nebe je také důležité, jaké je, na jaké straně je slunce, kde vykukuje – stačí paprsek.
To jsou symboly a vrstvy, které vidíme. Jsou však na kartách symboly, které nejsou vidět, a přesto na kartě jsou. Zkuste si opět představit, jak jste s kamarádkou či kamarádem na výletě a on chce vzpomínkové foto, slunce svítí a vy si musíte stoupnout zády ke slunci, aby fotka za něco vůbec stála, pak vytvoříte snímek, přesto, že slunce na fotkách není, jsou tam stíny, modrá obloha atd. Nebo je tam tak schované, že je skoro nepolapitelné, jako na kartě 10 Mečů.


Poměrně negativní obrázek, ale uvnitř se skrývá obrovská síla pozitiva a to je právě na obloze, na levé straně, není tam přesně slunce, paprsek, který se jemně dotýká povrchu nad tělem, které prohrálo. Vždy je naděje, slunce je silný symbol. V podstatě tu celou kartu osvětluje a dodává ji sílu a nový začátek. Pokud se zaměříte na vrstvy na této kartě, uvidíte mlhu v horní části, to je známka, že v této situaci je nám právě nebe zahaleno, jsme teď zraněni plní bolesti a nevnímáme slunce nad námi, které je symbolem, že i přesto jak to nyní vypadá je vždy místo pro nové věci – lásku, radost a pohodu, střed je hlavní téma a pozadí karty ukazuje naději, je to krásná a půvabná karta, která ukazuje koloběh našeho života a nás samotných.

Ještě se podívejme na kartu Smrti, tady taky není symbol slunce, a přesto na kartě je, nekvetla by tam květina, kdyby slunce nebylo v tomto obrazu. Je třeba si uvědomit, že symboly jsou kartami úplně v podstatě přesycené, při hlubším hledání jsem zjistila, že karta není obraz, doplněný o symboly, ale že je to množství symbolů, které sestavují obraz, to je velký rozdíl a změnilo to můj pohled na Tarotové karty jako celek.

Další symboly, které mě překvapily na mém začátku, byli ty, co udávají symbol na kartě, ale v jiné podobě, skryté. Podívejme se na tuto kartu. U postele je medvídek, sám o sobě nic nevypovídá, ale pokud se na něho zaměříte, může to být symbol dětství, tato karta je o našich psychických problémech, o naší mysli - pro hlubší zkoumání můžou tyto problémy pramenit z dětství a z dob minulých.


Zkuste vzít svoje karty a zaměřit se na veškeré vrstvy, symboly a popřemýšlejte o kartách jako živé bytosti, která si žije svůj život a své zkušenosti ukazuje nám jakožto Bláznům, kteří hledají smysl své cesty.
Vaše karty ovlivňují nejen vrstvy, symboly ale hlavně barvy, ale o tom někdy příště.

Přeji krásné snění s Vaším balíčkem karet.
Lenka Vlášková
Kartářka a léčitelka